فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 20 (زمستان 1386)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 20 (زمستان 1386)

  • 240 صفحه، بهای روی جلد: 9,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جمال جمالی صفحه 7
    با اقدام نظامی آمریکا علیه عراق از 19 مارس 2003 و فروپاشی حکومت صدام، شیعیان عراق قدرت اصلی را در تعاملات سیاسی امنیتی این کشور بر عهده گرفتند. این واقعه، در کنار جنگ 33 روزه حزب الله لبنان و اسرائیل (2006) که باعث تبدیل شدن حزب الله به یک بازیگر مهم و تاثیرگذار منطقه ای گردید، به قوت گرفتن نقش و نفوذ ایران در تحولات منطقه خاورمیانه به عنوان یک زیر سیستم امنیتی منطقه ای مهم منجر گردید. این روند باعث شد تا نخبگان سیاسی امنیتی محافظه کار اهل سنت منطقه، نسبت به افزایش قدرت و نفوذ شیعیان و بهویژه ایران و پیدایش یک «هلال شیعی» مؤثر در منطقه اظهار نگرانی کنند; اما به نظر می رسد در پشت طرح تهدید هلال شیعی، اهداف و سیاست های دیگر نهفته باشد.
    کلیدواژگان: ژئوژلتیک شیعه، هلال شیعی، حکومت شیعی در ایران، حزب الله لبنان، شیعیان عراق و هژمونی
  • مجید حیدری فر صفحه 33
    غدیر سند هویت و شناسنامه شیعه است; غدیر خاستگاه ایمان و پایگاه نیک اندیشان و جایگاه نیکوکرداران و امیدگاه حقوق جویان و وعده گاه عاشقان ولایت است. با حذف حماسه با شکوه غدیر از زندگانی مسلمانان، تحریف بس بزرگی در تاریخ رخ داد و انحراف بس ژرفی در افکار و رفتار مسلمانان پدید آمد.
    از این رو پرچمدار غدیر، پیوسته در تمام طول حیاتش، با بازگویی آن، در هوشیار و بیدارسازی خواب رفتگان و در پدیدارسازی فراگرد در یغماگران و کودتاچیان، هماره کوشید و از تمام فرصت ها برای حق گویی بهره بهینه برد. دیگر میراث بران غدیر از دودمان عترت(علیهم السلام) نیز بر این سیره علوی پای فشردند و حقایق آن حماسه آسمانی را به گونه ای گویا برای مردمان دوران خویش برشمردند که این نوشته کوتاه برآیندی است از تلاش ها و کوشش های آنان در این عرصه بس مهم.
    کلیدواژگان: غدیر، امامت، عترت، حماسه
  • قاسم بستانی صفحه 81
    ماجرای فدک و محروم شدن اهل بیت(علیهم السلام) از آن، از ابعاد مختلفی قابل بررسی است. از جمله این ابعاد، حدیث «نحن معاشر الانبیاء لانورث» می باشد که برای توجیه شرعی اقدام کنندگان به مصادره فدک و توسط آنان، مطرح گردیده است; اما این حدیث از نظر سند چه کیفیتی دارد؟ و از نظر معیارهای نقد حدیث و شناخت حدیث صحیح از غیر آن، در چه وضعیتی قرار دارد؟ آیا دلایل و قرائن بر صحت آن دلالت دارند یا بر خلاف آن می باشند؟
    مقاله حاضر، به روشی کتابخانه ای و با اتکا بر مآخذ اهل سنت، به ارزیابی و نقد مضمون حدیث مذکور پرداخته است تا نشان دهد این حدیث با قرائن و شواهد جعل و وضع بسیاری همراه بوده است و باید آن را از جمله احادیث موضوع شمرد. امید است این مقاله در اثبات این امر موفق شده باشد.
    کلیدواژگان: معاشر الانبیاء فدک، فاطمه (س)، ابوبکر، حدیث موضوع
  • سیدعلی رضا حجازی صفحه 97
    در آغاز به این سؤال که چرا قدیمی ترین مرثیه فارسی در قرن چهارم به امام حسین(علیه السلام)اختصاص یافته است، پاسخ گفته شده و عواملی را که باعث شده اند از زمان زندگانی و شهادت حضرت سیدالشهدا(علیه السلام) تا قرن چهارم اثری به دست ما نرسد، بیان داشته ایم; سپس مشکلات شیعیان و پیدایش زمینه های مناسب و تحولات سیاسی شیعیان را در این قرن، بررسی نموده ایم و دریافته ایم قدیمی ترین مرثیه فارسی در رثای حسین بن علی(علیه السلام) از کسایی مروزی (قرن چهارم) بوده است. در بخش دوم، شعر شاعران از آغاز تاکنون آمده که اولین شاعر حسینی، کسایی مروزی در قرن چهارم بوده، سپس ناصر خسرو و سنایی و قوامی و انوری و ظهیر و همین طور تا پایان قرن سیزدهم بیش از 72 شاعر که در رثای ابی عبدالله(علیه السلام) شعری سروده اند، ذکر شده و تاثیر فرهنگ عاشورا بر اشعارشان به خوبی پیداست. رشد و شکوفایی و غنای ادبیات فارسی دست کم در بخش مرثیه سرایی، مدیون تاثیر فرهنگ عاشورا می باشد و این مهم در اشعار شعرا محسوس و آشکار می باشد.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، عاشورا، شیعه، حسین بن علی، مرثیه
  • فتحیه فتاحی زاده، پروین حیدری صفحه 137
    تحقیق حاضر به بررسی منشا پیدایش شیعه و تفاوت آن با مذاهب دیگر می پردازد که مشتمل بر این عناوین است: معنای شیعه از نظر لغت و اصطلاح و احادیث نبوی(صلی الله علیه وآله)، آغاز پیدایش شیعه که عده ای گفته اند در زمان حیات رسول خدا(صلی الله علیه وآله) بوده است و عده ای برعکس ابراز کرده اند که بعد از حیات پیامبر(صلی الله علیه وآله) شیعه به وجود آمده است و نیز درباره علل پیدایش مذاهب اسلامی و عوامل آن عبارتند از: تعصبات قبیله ای و گرایش های غربی، کج اندیشی در فهم معارف کتاب و سنت، جلوگیری از تدوین احادیث پیامبر(صلی الله علیه وآله)، احبار یهود و راهبان مسیحی، برخورد با فرهنگ های بیگانه و اجتهاد در برابر نص و نیز در مورد عقاید کلامی از نظر لغت و اصطلاح و زمان پیدایش کلام امامیه آمده است; و در آخر نتیجه و در ادامه، منابع و ماخذ به کار رفته در این نوشتار آمده است.
    کلیدواژگان: شیعه، پیدایش، احادیث نبوی، مذاهب، کلام امامیه
  • صمد عبداللهی عابد صفحه 157
    شخصیت های برجسته ای در میان علمای شیعه وجود دارند که تاثیر بسزایی در احیا و انتقال علوم اهل بیت پیامبر(صلی الله علیه وآله) به نسل های بعدی داشته اند; از این میان شیخ صدوق از ویژگی های خاصی برخوردار است. حدود سیصد تصنیف به صدوق نسبت داده شده است که متاسفانه امروزه بیش از بیست و چند عنوان از این آثار در دسترس ما نیست. یکی از برجسته ترین آثار ایشان، «معانی الاخبار» است که در آن، احادیثی که در تفسیر معانی حروف و الفاظ است، آورده است. اهمیت کتاب «معانی الاخبار» بدان جهت است که آن، به منزله قاموسی در فهم معانی الفاظ و لطایف اخبار معصومین(علیهم السلام)می باشد. شیخ صدوق در نگارش این کتاب از برخی روش های ویژه استفاده کرده است که از آن جمله می توان به: اذعان صدوق به سؤال کردن از معانی برخی احادیث از استادانش، بیان مکان و زمان استماع حدیث، استناد به اقوال لغویین، استدلالات کلامی، ازاله تشکیک از برخی خطب نهج البلاغه و... اشاره کرد.
    کلیدواژگان: شیخ صدوق، معانی الاخبار، مصنفات صدوق، روایت، معصومین، سند
  • دکترعلی فلاح رفیع صفحه 203
    هر چند آینده نگری از ویژگی های انسان در طول تاریخ بوده و ادیان و متفکران بسیاری به این موضوع پرداخته اند، اما نگاه واقع بینانه و برخوردار از پشتوانه فکری و عقلانی به پایان تاریخ بشری و تفسیر و تحلیل عالمانه از چگونگی پهلو گرفتن کشتی رها شده در اقیانوس تاریخ، هنوز جای تحلیل و نقادی بسیار دارد. در بین ادیان، اسلام با طرح روشن و مستدل خود از پایان تاریخ بشری، دست کم در برهه ای از آن، کاملا موفق بوده است. اعتقاد به مهدویت در عالم تشیع، آینده بشر را در قالبی معقول، زیبا و امیدبخش طرح کرده است. فیلسوفان نیز با تکیه بر اصول عقلانی و دلایل مستدل فلسفی، کمابیش به این موضوع پرداخته اند. هگل از زمره فیلسوفانی است که علی رغم اطلاعات کم ایشان از باورهای اسلامی در این زمینه، بر مبنای مقولات فلسفی خود، همچون پدیدارشناسی روح، آزادی و خودگشایندگی روح در تاریخ، دیالکتیک و عقلانیت تاریخ، به طور مستوفی به این موضوع پرداخته و در صدد یافتن پاسخی عقلانی بر آن بر آمده است. نوشتار حاضر، با مروری اجمالی به اصول تفکرات فلسفی هگل، این موضوع را از نگاه وی بررسی نموده است.
    کلیدواژگان: فرجام اندیشی، مهدویت، هگل، عقلانیت، تاریخ، روح عینی، پدیدار شناسی روح، دیالکتیک
  • باقر الطایی صفحه 229
  • صفحه 240
|
  • Dr Mahmud Sayyal-Kalam, Jamal Jamali Page 7
    Since the American military proceeding against Iraq in 19 March 2003 and the collapse of Saddam Husayn's Government, the Iraqi Shias undertook the main power in political-security events of the country. This event along with the 33 days fighting of Hizb ul-llah and Israel (2006), which caused Hizb ul-llah to change to an important and influential player in the region, resulted in strength of Iran's role and influence in the developments of Middle East region as an important security-regional subsystem. This process brings about the Sunni conservative political-security elite to state worriment about the increase of Shia power and influence, especially Iran, and the emergence of an influential 'Shii Crescent' in the region. But it seems that there are latent purposes and policies behind the threat of 'Shii Crescent'.
  • Majid Haydarifar Page 33
    Al-Ghadir is the identity document for the Shia; al-Ghadir is the birthplace of faith, the base of the good-thinkers, the station of good-doers, the hope-point of right-seekers and the rendezvous of the lovers of guardianship (wilaya). By omission of the glorious saga of al-Ghadir from the lives of Muslims, there occurred a terrible distortion in the history and emerged a deep diversion in the Mulim's thoughts and behaviors.Thus the standard-bearer of the saga, during his life, always recalled it and tried and used all his chances to wake up the asleep and to resuscitate the ignorant. Other heirs of al-Ghadir from the family of the Prophet (peace be upon them) also insisted this 'Alid way and apparently stated the realities of that heavenly saga for the people of their times; and this short writing is a consequence of their attempts in this very important arena.
  • Kasem Bustani Page 81
    The Fadak event and the deprivation of the Ahl ul-Bayt (peace be upon them) must be examined from various perspectives. One aspect is the semi-hadith 'we the group of prophets do not inheritance' that is offered by the confiscators of Fadak in order to authorize this enterprise. But how is this hadith's authority (sanad)? What is its situation from the viewpoint of hadith critique measures and distinguishing the authentic hadiths? Are there some evidences for or against it?Used library manner and depended on Sunni sources, the present article critically examines the content of the hadith in order to show that there are many evidences that prove its inauthenticity and it must be counted as a counterfeit hadith. The writer hopes that he would be successful in this course.
  • Dr Seyed Alireza Hejazi Page 97
    At first this article answers to the question why the oldest Persian elegy in the 4th century A.H. allocated to Imam Husayn (peace be upon him), and spoke of the factors that caused any works from the time of the Master of the Martyrs (peace be upon him) not to be available for us; then it examines the Shia difficulties and the emergence of proper fields and political developments of the Shiites in this century. It results that the oldest Persian elegy for the martyrdom of Husayn b. 'Ali (p.b.u.h) was that of Kasai Marwazi (4th century A.H).At the second part, it mentions the poems of the poets from the beginning until now so that the first Husayni poets were Kasai Marwazi (4th century A.H), Naser Khusraw, Kawami, Anwari, Zahir, as well as more than 72 poets to the end of 13th century that composed some poems at the threnody of Abi Abd il-llah (p.b.u.h.) and the effects of 'Ashura culture on their poems are well apparent.Growth, richness and florescence of Persian literature, at least in threnody part, are in debt of 'Ashura culture and this is sensible and apparent in the poems.
  • Dr Fathiyya Fattahizadeh, Parvin Haydari Page 137
    The present writing which undertakes the examination of the origin of Shia rise and its difference with other denominations, includes the following titles: the meaning of the word Shia (literally and in technical terminology) and the Prophetic traditions (peace be upon him), the beginning of Shia appearance (that some stated that it emerged at the time of the Prophet (peace be upon him) and in contrast, others stated that it appeared after him), the causes of Islamic denomination's emergence such as tribal prejudice and racism, westward trends, misunderstanding the teachings of the Holy Quran and the traditions, preventing the writing of the hadiths of the Prophet, the presence of Jewish scholars and Christian monks, encounter with strange cultures and reasoning in spite of presence of religious texts(idjtihad dar barabr nass). In addition, some kalami beliefs and the time of the emergence of Imami kalam are examined. In conclusion, the results of the research and its sources are mentioned.
  • Dr Sama Abdullahi Abed Page 157
    There are prominent characters among the Shia scholars that had important effect on the resurgence and transmitting the knowledge of the Household of the Prophet (peace be upon them) to the late generations; Shaykh Saduk, from amongst, possesses especial characteristics.About three hundred compilations were attributed to him, but unfortunately, today just more than twenty titles of these works are available. One of his most important works is Maani al-Akhbar in which he mentioned traditions on interpreting the meaning of letters and words.The reason for the significance of the book Maani al-Akhbat is that it serves as a dictionary in understanding the meaning of words and notes of the Infallible's traditions. Shaykh Saduk used some especial methods in writing this book including his acknowledgement to asking the meaning of some traditions from his masters, explaining the place and time of taking the hadith, attributing to the linguists opinions, kalami demonstrations, elimination the doubts from some sermons of Nahdj al-Balagha etc.
  • Ali Fallhrafi Page 203
    Although prevision of the future had been a characteristic of human beings during the history and many religions and thinkers propound it, a realistic and rational view to the end of human history and interpreting and analyzing the quality of ending the history still is the target of analysis and critique. Islam, amongst the religions, by propounding its unambiguous and argued idea about the end of human history, has been, at least in a period of it, perfectly successful. Belief in Mahdawiyya in Sha world, propounded the future of mankind in a reasonable, beautiful and hopeful shape. The philosophers propping on rational principles and philosophical arguments also propounded this topic.Despite of his little information about Islamic beliefs in this field, Hegel is one of the philosophers that widely contrived this topic on the basis of his philosophical categories like phenomenology of spirit, freedom and self-inauguration of the soul in the history, dialectics and rationality of history, and intended to find a rational answer to this question. By a synoptic review of the principles of Hegel's philosophical thought, this writing examined this subject from his viewpoint.